maandag 30 januari 2012

DIY badzout en bruistabletjes maken

Een tijdje terug had ik zin om weer eens 'iets'  te maken. In een programma (RTL5 make your on drug)  zag ik hoe ze bruisballen maakten dus begonnen mijn handen te jeuken. Ook leek het me leuk om bruisend zout te maken.
De basis ingrediënten voor zowel het bruisende scrub/badzout als de bruistabletten zijn:
- zout, keukenzout volstaat maar grover zout is voor scrub
- een base en een zuur, dit is nodig voor een chemische reactie zodra het met water in aanraking komt zodat het gaat bruisen, als base kun je bakpoeder gebruiken en als zuur kun je citroenzuur gebruiken wat bij de toko te verkrijgen is
- een etherische olie of parfumolie
- eventueel kun je gedroogde bloemen (lavendel) of kruiden gebruiken
Het enige wat je hoeft te doen is deze ingrediënten te mengen. Je hebt maar een paar druppeltjes olie nodig voor ene sterke geur. Ook heb ik er rozemarijn uit de tuin en lavendel uit de Provence er bij gedaan. Wat bij mij verkeert ging, was dat ik geen citroenzuur had en er gewoon citroensap er aan toevoegde. Maar daardoor vond de chemische reactie plaats toen ik het sap bij het zout met het bakpoeder deed. Dat is dus niet de bedoeling :s. Wat ik ook anders deed was dat ik er suiker bij deed, zodat het een soort scrub werd, aangezien hij toch niet zal bruisen. Als olie voegde ik een paar druppeltjes pure lavendelolie uit de Provence toe.
Dit was het resultaat, het rook echt heel lekker. Het potje waar het in zit was een noodoplossing, omdat ik geen leuke weckpot had. Om het zout af te maken heb ik snel ene etiketje er bij gemaakt.


De bruistabletjes wilde natuurlijk ook niet bruisen, doordat ik geen citroenzuur had. Ze waren ook nogal breekbaar. Ik heb het badzout in een vormpje gedaan, zodat het een hartje werd.
Hier zie je hoe mijn bruistabletjes in de vorm zitten en de gebroken er naast (grrr!@#$!) 

Jammer dat het niet allemaal gelukt is, maar leerzaam was het wel. Het badzout heb ik trouwens gebruikt in een voetenbadje aangezien ik geen bad heb. Het is trouwens ook leuk om kadoo te doen , ten minste als je een mooi potje hebt. 


Volg me hier met Bloglovin.

3 opmerkingen:

 1. Wel jammer dat het niet helemaal gelukt is, maar het lijkt me wel leuk om dit te proberen.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgende keer beter! leuk om zoiets uit te proberen :)

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, echt jammer! Maar ziet er wel leuk uit om te maken en zo (:.

  BeantwoordenVerwijderen